DIN HÄLSA ÄR DEN VIKTIGASTE PUSSELBITEN I DITT LIV


Jag är inte bara friskvårdsmassör och författare - jag är också hälsoentreprenör. Vi har ett stort intresse för hälsa och välmående idag men ändå ökar våra hälsoproblem. Vetenskapen pekar på att en av orsakerna till våra ökade hälsoproblem är den stora förändringen mellan de essentiella (livsviktiga) fettsyrorna Omega-6 och Omega-3. 

Omega-6 och Omega-3 är essentiella fettsyror som kroppen inte kan tillverka själv. Livsviktiga betyder att vi behöver äta dem varje dag, och vi kan endast få i oss dem via kosten.
Vårt DNA är skapt för att vi ska ha balans mellan dessa två fettsyror - en del av varje - 1:1. Fram till 60-talet så var odlingsmetoderna annorlunda och maten tillagades från grunden. Vår balans var då naturligt 4:1 - fyra delar Omega-6 på en del Omega-3.
Under de senaste 50 åren har livsmedelsindustrin skapat en obalanserad kost som resulterat i en balans på i genomsnitt 12:1 i skandinavien. I Europa är genomsnittet 15:1 och i USA är den 25:1.

2004 och 2012 kom rekommendationer från Nordiska Ministerrådet att Omega-6:3-balansen bör vara 5:1 eller bättre. WHO rekommenderar att Omega-6:3-balansen är 4:1 eller bättre för ett friskt hjärta och friska blodkärl. Vetenskapen rekommenderar en balans på 3:1 - Dr. Artemis Simopoulos.

Hur kan vi då mäta vår egen fettsyrebalans? Det kan vi göra helt anonymt genom ett stick i fingret hemma och några droppar blod som analyseras hos VITAS Analytical Services lab i Oslo. Det går fort att utföra och du får tillgång till dina resultat online efter 10-20 dagar. 
Över 266 000 tester har analyserats hittills och 95% (99% i USA) har en stor obalans mellan dessa livsviktiga fettsyror.

Vad händer i kroppen när vi har en balans på under 3:1?
OPTIMAL HJÄRNFUNKTION* , det är BRA FÖR HJÄRTAT* och det stärker IMMUNFÖRSVARET*.
Det är bra för SYNEN*, MUSKELFUNKTIONEN*, CELLFUNKTIONEN*, HÅR och NAGLAR*, BLODTRYCKET*, HUDENS HÄLSA och ELASTICITET*, MOTVERKAR OXIDATIV STRESS* och är bra för vår BENHÄLSA*.
 
*Kommissionens förordning (EU) 1924/2006 och 432/2012.

För att förbättra din Omega-6:3-balans kan du till exempel äta 2 kg fet, vildfångad kallvattenfisk varje vecka. Det är bra för dig eftersom fisk innehåller både Omega-3 och en grupp polyfenoler som skyddar dina celler från oxidativ stress. Det är kombinationen av Omega-3 och polyfenoler i fisken som gör den så nyttig. Tyvärr får de flesta dock inte i sig tillräckligt med fet fisk, och det är ofta svårt att köpa rätt kvalitet. 


Ett annat sätt att förbättra din Omega-6:3-balans kan vara att ta ett tillskott av Omega-3. När industrin producerar Omega-3-tillskott måste de rena oljan från föroreningar (tungmetaller tex) . Tyvärr avlägsnas då de viktiga polyfenolerna samtidigt. Det finns två utmaningar med "konventionella" Omega-3-tillskott - de rekommenderas ofta i fel dos som inte ger dig den önskade Omega-6:3-balansen och de innehåller inte de viktiga polyfenolerna.

Extra virgin olivolja (inte de kommersiella sorter som finns i mataffären) har ett högt värde av samma slags polyfenoler som du hittar i fisk. Din kropp tillgodogör sig inte Omega-3 eller polyfenoler till fullo när du intar dem var för sig i din kost. Du behöver dem tillsammans. Vad vi behöver är alltså en kombinationsprodukt av speciellt utvald fiskolja, rik på Omega-3 (EPA+DHA), och en speciellt utvald extra virgin olivolja rik på polyfenoler. 

Jag jobbar med att hjälpa de som vill få reda på sin fettsyrebalans och förbättra den. Jag jobbar med att sprida denna viktiga information. Besök webbshoppen i menyn och ta del av Zinzinos kvalitets produkter inom hälsa, hudvård och kaffe. Vill du veta mer eller testa vilken balans du har, tveka inte att höra av dig!

Ditt meddelande har skickats
Ett fel uppstod, meddelandet skickades inte.